Vain oikein asennettu turvaistuin suojaa lasta

Voit suojella rakkaitasi oikean kokoisella ja oikein asennetulla turvaistuimella ajomatkojen aikana. Huonosti asennetut turvaistuimet tarjoavat vähemmän suojaa ja pituus- ja painosuositusten huomiotta jättäminen voi olla kohtalokasta.

”Saattaa viedä aikaa noudattaa kaikkia ohjeita ja tarkistaa, että olet tehnyt kaiken oikein, mutta se on pieni hinta lapsesi turvallisuudesta”, toteaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tarkastaja Kaarle Röyttä.

Tee turvallisia ostoksia ja noudata aina ohjeita

Kun olet ostamassa turvaistuinta, kiinnitä ainakin seuraaviin asioihin huomiota:

 • Tarkista aina pakkaus ja tuotemerkinnät. Jokaisesta Suomessa myytävässä turvaistuimessa on oltava hyväksyntämerkintä, joita ovat ECE R44 tai ECE R129.
 • Varmista, että mukana on selkeät suomen- ja ruotsinkieliset ohjeet varsinkin asentamisen ja käyttämisen osalta.
 • Jos olet epävarma turvaistuimen käytöstä ja sopivuudesta, kannattaa turvaistuin hankkia paikasta, josta voit saada apua ja asiantuntemusta.

 Entä miten voit itse vaikuttaa turvaistuimen turvallisuuteen?

 • Noudata aina ohjeita. Erityisen tärkeää on, että noudatat tarkasti kiinnitysohjeita. Mikäli ohjeet eivät ole selkeitä, kannattaa ottaa yhteyttä tuotteen valmistajaan, maahantuojaan tai myyjään ja varmistaa, että turvaistuin on asennettu asianmukaisesti ja lapsen turvavyöt kiinnitetty turvallisesti.
 • Varmista, että turvaistuin on sopivan kokoinen lapselle ja ajoneuvoon, johon se on määrä asentaa.
 • Aseta lapsi istumaan selkä menosuuntaan päin niin kauan kuin se on mahdollista, kunnes hänen painonsa tai pituutensa saavuttaa istuimen ohjeiden enimmäistason. Selkä menosuuntaan istuessaan pienemmät lapset ovat paremmassa turvassa, sillä turvaistuin heikentää törmäysenergiaa ja suojaa lapsen päätä, niskaa ja selkärankaa.

Suomessa myytävästä turvaistuimesta löytyi vakavia turvallisuuspuutteita

Traficom valvoo turvaistuinten tuoteturvallisuutta. Osana valvontaa Traficom on osallistunut EU- ja ETA-maiden tuoteturvallisuusviranomaisten yhteiseen valvontakampanjaan, jossa selvitettiin turvaistuimien turvallisuutta Euroopassa.

Valvontakampanjan aikana testattiin useita turvaistuimia. Traficomin testaamasta turvaistuimesta löytyi vakavia turvallisuuspuutteita. ”Teettämiemme törmäystestien tulokset osoittivat, että turvaistuin ei täytä turvaistuimille asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Tästä syystä tuotteen myynti kiellettiin ja jo myydyt istuimet määrättiin takaisinvedettäväksi”, kertoo Röyttä.

Testatun turvaistuimen yksilöinti- ja tunnistetiedot

 • Merkki: Sparco
 • Malli: Turvaistuin 0-18kg 4142
 • Painoryhmä: 0+, I
 • Valmistuserän tunnusnumero: FI2019049324
 • Tyyppihyväksyntänumero: E4 04 4580 (E4 04 3851)

Turvaistuinta on myynyt ainakin Motonet Oy ja jakelijana Suomessa on toiminut Blue Import BIM Oy.

Traficom