Uusi Mielenturvaa-verkosto haastaa suomalaiset työpaikat mukaan ratkomaan mielenterveyskriisiä

Merkittävät työmarkkinajärjestöt, yritykset ja mielenterveyden toimijat ovat perustaneet yhdessä Mielenturvaa-verkoston, joka taklaa konkreettisilla ratkaisuilla työelämän mielenterveyskriisiä. Verkoston luoman Mielenturvaa-mallin avulla kaikki suomalaiset työpaikat halutaan haastaa mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita.

Mielenturvaa-verkosto tavoitteena on taklata työelämän mielenterveyskriisiä yhteisvoimin. Verkoston perustajina ovat keskeiset työelämän toimijat: Akava, Barona, Ellun Kanat, Heltti, Hyvinvointiala HALI ry, Janssen, Kukunori ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Mehiläinen, SAK, STTK ja Vincit.

Työelämä vaatii mieleltä koko ajan enemmän, ja mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kasvavassa määrin työkyvyttömyyttä. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla, ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Mielenterveyssyiden takia suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää. Mielenterveyden häiriöistä johtuvat kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat kokonaisuudessaan noin 11,2 miljardia euroa vuodessa.

Työelämä vaatii mieleltä koko ajan enemmän, ja mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kasvavassa määrin työkyvyttömyyttä. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla, ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Mielenterveyden häiriöistä johtuvat kustannukset ovat noin 11,1 miljardia euroa vuodessa. Mielenterveyssyiden takia suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää.

– Mielenturvaa-verkosto on uniikki tapa ratkoa mielenterveyden haasteita työelämässä. Työpaikoista koostuvan verkoston tavoitteena on muuttaa suomalaista työkulttuuria, vahvistaa mielenterveyttä ja tuoda mielenterveyspalvelut paremmin työntekijöiden saataville. Mielenterveyteen panostaminen on niin työntekijän, työnantajan kuin yhteiskunnan etu. Haaste on niin suuri, että sitä taklaamaan tarvitaan kaikki suomalaiset työpaikat mukaan, Mielenturvaa-verkoston sihteeri, Ellun Kanojen johtava asiantuntija Jaakko Mustakallio summaa.

Tutkittua tietoa hyödyntävä Mielenturvaa-malli käyttöön työpaikoilla.

Tutkimustietoon pohjautuen verkosto on luonut Mielenturvaa-mallin, joka tarjoaa ratkaisuja hyvän mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla. Mallin mukaisilla toimilla parannetaan työhyvinvointia ja vähennetään mielenterveysperustaisia sairauspoissaoloja sekä työkyvyttömyyseläkkeitä.

– Yksin pärjäämisen aika on ohi. Mikäli haluamme taittaa mielenterveyskriisin, tulee katseet kääntää yhteisöihin. Tämän vuoksi Mielenturvaa-verkosto on perustetaan. Haluamme varmistaa ettei mikään työpaikka jää yksin haasteiden kanssa. Mielenturvaa-verkosto kouluttaa, tukee ja sparraa toisiaan mielenterveyden vahvistamiseksi, sekä tekee mielenterveyden työpaikoilla näkyväksi, Mielenturvaa-verkoston fasilitaattorina toimivan mielenterveysjärjestö Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio sanoo.

Kaikki suomalaiset työpaikat mukaan verkostoon

Tutkimusten** mukaan 20–25 % suomalaisista aikuisista kärsii mielenterveyden haasteista vuosittain, mutta vain joka toinen uskaltaa puhua niistä työpaikallaan.

– Johtaminen ja esihenkilötyö ovat tärkeä osa työyhteisöjen mielenterveyden rakentamista. Kyse on esimerkiksi sujuvista prosesseista, ihmisen kokoisista tavoitteista, päivittäisestä vuorovaikutuksesta ja arkisista käytännöistä, kuten vaikkapa mikrotauoista. MIELI ry:n tavoitteena on, että kaikilla suomalaisilla työpaikoilla tavoiteltaisiin mieliystävällisempää työelämää, kertoo MIELI ry:n asiantuntijalääkäri, johtaja Meri Larivaara.

Jokainen voi haastaa oman työyhteisönsä liittymään mukaan verkostoon mielenturvaa.fi -verkkosivuilla.

Ellun Kanat