Pyöräilyviikko tuo pyöräilijät näkyväksi liikennekulttuurissa ja -politiikassa

Valtakunnallinen Pyöräilyviikko käynnistyy 28.8. runsaan tapahtumakirjon siivittämänä. Yhdeksän päivän ajan lukuisat tapahtumat ja aktiviteetit eri puolilla Suomea tuovat esille pyöräilijöiden merkityksen elinvoimaisessa ja ihmislähtöisesti suunnitellussa ympäristössä. Pyörällä kulkevat toivotetaan tervetulleeksi niin kyläteille kuin vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. 

Pyöräilyviikkoa vietetään tänä vuonna pääteemalla “Tervetuloa pyöräilijä.” Suurin osa suomalaisista pyöräilee (74 %) ja entistä suurempi joukko säännöllisesti. Pandemia-aika on vain lisännyt sekä arkisen pyöräliikenteen että pyörämatkailun suosiota. Pyöräily ansaitsee huomionsa niin liikennesuunnittelussa kuin palveluiden kohdentamisessa. 

Kuntien ja valtion puolelta tärkein tapa toivottaa pyöräilijä tervetulleeksi on rakentaa pyöräliikenteen infrastruktuuri turvalliseksi ja sujuvaksi.

“Esimerkiksi Joensuu, Oulu, Helsinki ja Tampere ovat viime vuosina investoineet kunnolla pyöräliikenteeseen ja mikä tärkeintä, toteuttaneet pääosin erittäin laadukkaita ratkaisuja pyöräväylien, pysäköinnin, pyöräily-ystävällisempien risteysten ja liittymien sekä siltojen muodossa,” sanoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Joensuu on ollut innokkain investoija, kun suhteutetaan 3−4 miljoonan euron vuotuiset investoinnit kaupungin asukaslukuun.

Pyöräilyviikolla infrastruktuuriin paneudutaan muun muassa Pohjois-Savossa, jossa Kuopion polkijat ry kutsuu päätöksentekijöitä, koulujen henkilökuntaa ja kaupunkilaisia yhteiselle pyöräretkelle tutustumaan koulujen pyöräpysäköintiin ja koulureittien pyöräilyolosuhteisiin. Pyöräilyviikon tapahtumat tuovat lisää näkyvyyttä pyöräilijöille liikenteessä eri puolilla Suomea ja sen myötä myös liikennepolitiikassa.

Pyöräilijä on hyvä asiakas

Pyörällä kulkevat toivovat, että he pääsevät liikkumaan sujuvasti ja turvallisesti liikenteessä ja voivat jättää pyöränsä hyvillä mielin niille osoitetuille paikoille. Pyöräilijä haluaa myös kokea itsensä tervetulleeksi kauppaan, kouluun, työpaikalle, harrastuksiin, ravintolaan ja ylipäätään asiakkaana.

Pyöräilijöiden merkitys viihtyisässä ja elinvoimaisessa ympäristössä on kiistaton, mutta silti monet yritykset ja palveluntarjoajat aliarvioivat edelleen pyöräilijöiden merkityksen.

’’Usein ajatellaan, että autolla liikkuva tuo enemmän rahaa yrityksille. Tutkimusten mukaan näin ei ole. Esimerkiksi pyörämatkailijat sekä käyttävät enemmän paikallisia palveluita että kuluttavat enemmän rahaa’’, summaa pyöräilyn edistämisen koordinaattori Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkostosta. 

Pyöräilyviikolla liikenteeseen ja palveluiden äärelle

Pyöräilyviikosta on muodostunut monissa Suomen kunnissa jo vahva perinne. Tänäkin vuonna luvassa on runsas kattaus tapahtumia, joita järjestävät kunnat, kaupungit, kolmannen sektorin toimijat ja yritykset. Pyöräilyviikko tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden viestiä pyöräilymyönteisyydestä sekä kannustaa polkemaan myös heitä, jotka eivät vielä pyörällä liiku. 

Varaslähtö Pyöräilyviikkoon: Kaupunkipyöräpäivä perjantaina 27.8.

Suomessa rullaa jo yli 7 000 kaupunkipyörää 25 paikkakunnalla. Kestävän liikkumisen näkökulmasta kyse ei ole pienestä jutusta. Kaupunkipyöräjärjestelmät tuovat pyöräilyä näkyväksi ja innostavat polkemaan. Palvelun suosiosta kertoo yli 100 000 säännöllisen käyttäjän joukko sekä palvelun leviäminen ympäri Suomen. Tänä kesänä kaupunkipyörät otettiin käyttöön Lahdessa ja Tampereella. 

Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä lauantaina 28.8.

Jyväskylässä Pyöräilyviikon avaa jo 10. kertaa järjestettävä Pyöräparaati. Kaikille avoimessa tapahtumassa poljetaan Jyväskylän kaduilla ja tuodaan samalla pyöräilyä näkyväksi kaupunkiliikenteessä. Kulkue on oiva keino viestiä pyöräilyn monimuotoisuudesta ja sopivuudesta kenelle tahansa, ikään katsomatta. Useat kaupungit järjestävät avauspäivänä pyöränhuoltopajoja, joista onkin mukava polkaista viikon muihin tapahtumiin.  

Perhepyöräilypäivä sunnuntaina 29.8.

Polkaise koko perheen voimin Tampereen Pyhäjärven rantoja kiertävälle 30 kilometrin maisemareitille. Reitille voi liittyä mistä kohtaa vain ja polkea sen kokonaan tai vain osan siitä. Matkan varrella löytyy monenlaista aktiviteettia ja vatsankin saa halutessaan täyteen. Maisemapyöräily on hauska tapa tuoda paikalliskohteita tutuksi myös perheen pienimmille. 

Sähköpyöräpäivä maanantaina 30.8.

Laatikkopyörät ovat yleistyneet Suomessa hurjaa vauhtia ja katukuvassa niitä näkyykin jo ilahduttavan paljon. Laatikkopyörän hankintaan liittyy olennaisesti kysymys: sähköllä vai ilman? Lappeenrannan Pyöräilyviikolla pääsee kokeilemaan, miltä sähköavusteisella laatikkopyörällä ajo tuntuu ja voisiko se esimerkiksi korvata kakkosauton.     

Pyörällä töihin -päivä tiistaina 31.8.

Pyörällä töihin -päivänä työikäisiä kannustetaan pohtimaan omia liikkumisvalintojaan ja konkreettisesti pyöräilemään töihin. Lahden kaupunki ja Royal Cycling Team tarjoavat aamupalaa työmatkapyöräilijöille, lisäksi työmatkapyöräilyyn kannustetaan sosiaalisen median kuvahaasteella. Työnantajille teemapäivä tarjoaa oivan mahdollisuuden esitellä työmatkapyöräilyn eteen tehtyjä toimenpiteitä tai käynnistää työntekijöiden kannustaminen työmatkapyöräilyyn. 

Pyörällä kouluun -päivä keskiviikkona 1.9.

Pohjois-Savossa Kuopion polkijat ry kutsuu päättäjiä, valtuutettuja, kaupungin työntekijöitä, rehtoreita, opettajia, vanhempia ja kaikkia kuopiolaisia pyöräretkelle tutustumaan koulujen pyöräpysäköintiin ja koulureittien pyöräilyolosuhteisiin. Tapahtuma kutsuu miettimään yhdessä, miten edistää lasten ja nuorten pyöräilyä. Koulut ovat perinteisesti järjestäneet ajotaitoratoja, pyöräretkiä, pyöräilyleikkejä ja pyöränhuoltorasteja. Tavoitteena, että mahdollisimman moni kulkisi koulumatkat pyörällä ja että pyörää hyödynnettäisiin myös koulupäivän aikana. 

Pyörällä treeneihin -päivä torstaina 2.9.

Vaihda kuntopyörä polkupyörään ja hyppää satulaan. Pääkaupunkiseudulla hyvän alkulämmön ennen treenejä saa tutustumalla infrasuunnistuksen kohteisiin, joita löytyy Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta. Samalla näet ja opit, mitä kaikkea pääkaupunkiseudun kunnat ja Helsingin seudun liikenne ovat tehneet parantaakseen pyöräilyolosuhteita.  

Pyörällä kauppaan -päivä perjantai 3.9.

Pyörällä kauppaan -päivänä kannustetaan valitsemaan pyörä kauppareissulle. Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostoreissujen hoitamisen pyöräillen. Jyväskylässä useat eri kaupat ja yritykset tarjoavat pyöräilijöille alennuksia sekä viestivät pyöräilymyönteisyydestään vihreällä Kyllä pyörille -tunnuksella. Vihreän tunnuksen voi ladata Pyöräilyvuosi-verkkosivulta

Pyörämatkailupäivä launtaina 4.9.

Suomessa on jo yli 120 Welcome Cyclist -matkailuyritystä, jotka ovat muotoilleet palvelujaan pyörämatkailijan kannalta paremmiksi. Ja uusia kriteerit täyttäviä yrityksiä liittyy mukaan koko ajan. Suomen pyörämatkailun uusi kotipesä Bikeland.fi, auttaa löytämään houkuttelevat pyörämatkailureitit ja niihin kytkeytyvät palvelut. 

‘’Fillarilla vieraisiin’’ -kyläpyöräily Liperissä on hauska ja sosiaalinen tapa päästä vierailemaan naapurikylässä. Yhteislenkki syysmarkkinoille ja takaisin osoittaa, että pyörällä pääsee oikeastaan minne vaan!  Tuusula, Järvenpää ja Kerava ovat kaikki kuntia, joissa on kattavan pyöräilyverkoston lisäksi useita helposti pyöräillen tutustuttavia vierailukohteita. Kohteita on nyt koottu yhteen kartoille pyöräsuunnistusta varten. Hyppää pyörän selkään ja lähde tutustumaan! 

Pyörällä kaiken ikää -päivä sunnuntaina 5.9.

Kangasalan Pyöräilyviikko kannustaa osallistumaan viikon teemapäivien iloitteluun valokuvakilpailun kautta ja haastaa kaikki kaupungissa pyöräilevät jakamaan kuvia omista reiteistään, fiiliksistään ja tavoistaan liikkua pyörällä. Nauti vapaa-ajan, työ-, koulu-, treeni- tai vaikka kauppamatkoista pyöräillen, ota kuva matkaltasi ja lähetä se osaksi valokuvakilpailua. Kuvia julkaistaan Kangasalan sosiaalisen median kanavilla. 

Lue lisää Valtakunnallisesta Pyöräilyviikosta pyöräilyvuosi.fi-verkkosivustolla.

Pyöräilykuntien verkosto