WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Tänä vuonna teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä ja juhlistetaan sitä, että Suomessa on turvallista synnyttää.
Siun soten alueella Pohjois-Karjalan Martat ry:n jäsenet neuloivat Maailman potilasturvallisuuspäivän kunniaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan synnytysvuodeosaston vastasyntyneille vauvoille oransseja pipoja – potilasturvallisuuspäivän teemavärin mukaisesti.
”Saimme nopealla aikataululla mukaan 15 neulojaa, joille tarjosimme langat. Neulojat saivat vapaat kädet tehdä vauvoille pipoja eikä se jäänyt siihen, vaan he tekivät myös sukkia. Sanoisin, että mallien perusteella meillä on oikein moderneja marttoja. Hellyttävistä pipoista ja töppösistä löytyy varmasti jokaiselle vauvalle luonteeseen sopiva vaihtoehto”, toteaa toiminnanjohtaja Heli Hjälm Pohjois-Karjalan Martat ry:stä.
”Olen itse saanut synnyttää kolmesti, viimeksi 21 vuotta sitten. Jokaisen synnytykseni aikana olen kokenut oloni turvalliseksi. Oli ihana päästä tuomaan oransseja pipoja ja sukkia tutulle osastolle”, Hjälm kiittelee.
Maailman potilasturvallisuuspäivän kunniaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen sisäänkäynti valaistaan oranssiksi perjantai-iltana 17.9.2021.
Suomessa on turvallista synnyttää
WHO:n mukaan maailmassa menehtyy joka päivä 6700 vastasyntynyttä, lähes 5400 lasta syntyy kuolleena ja 810 naisen kuolema liittyy raskauteen tai synnytykseen. Näistä suurin osa olisi ollut estettävissä turvallisella hoidolla.
Suomessa on viimeisen 24 vuoden aikana kuollut 68 äitiä synnytykseen, siis keskimäärin kolme vuosittain. Vuonna 2020 kuoli 320 lasta vastasyntyneisyyskaudella ja kuolleena syntyi 122 lasta. Ennen syntymää, synnytykseen tai vastasyntyneisyyskaudella menehtyneiden lasten määrä on Suomessa yksi alhaisimmista koko maailmassa.
”Raskaus, synnytys ja uusi perheenjäsen ovat perheille koko elämän mullistavia tapahtumia, joten kokemukset näistä voivat vaikuttaa pitkään perheiden hyvinvointiin. Töitä tehdään ja myös synnyttäjän ja syntyvän lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan huomioon toiminnan kehittämisessä monissa Suomen synnytyssairaaloissa”, toteaa ylilääkäri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä.
”Meillä Pohjois-Karjalassa asiat ovat hyvin. Äitien, tulevien äitien, syntyvien lasten ja koko perheen hyvinvoinnista huolehditaan synnytyksessä, mutta myös ennen sitä ja sen jälkeen. Hyvinvoiva pohjoiskarjalainen vauvasta vaariin on meidän tehtävämme”, sanoo johtajaylilääkäri Susanna Wilen Siun sotesta.
#WorldPatientSafetyDay, #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä #OnLottovoittoSynnyttääSuomessa
Siun Sote
Kuva: Antti Pitkäjärvi