Hoitsuna halki Suomen – kirja täynnä jännittävää sairaalaelämää

Tämä uutuuskirja on vertaansa vailla. Tunteita herättävä teos kertoo muistoihin ja päiväkirjamerkintöihin perustuvan tositarinan ”hoitsun” Lahja Havansin yli 50 vuotta kestäneestä työurasta Suomessa. Kokonaisuus tiivistää nerokkaasti sosiaali- ja terveydenhuollon kehittymisen vuosikymmenten aikana. Kirja käy läpi elämänmittaisen tarinan, joka etenee pienen tytön, teinin, nuoren aikuisen, vanhemman, keski-ikäisen ja virkeän eläkeläisen näkökulmista. Huumorilla ja tilannekomiikalla höystetty teksti tuo ilmi monipuolisen, luovan ja innovatiivisen mutta samalla raadollisen työn, jota jokainen sairaanhoitaja tekee yksityiselämän iloja ja suruja unohtamatta.

Tunteita herättävä uutuuskirja kertoo muistoihin ja päiväkirjamerkintöihin perustuvan tositarinan sairaanhoitajan yli 50 vuotta kestäneestä työurasta Suomessa. Tarina alkaa 4-vuotiaan lastenkotilapsen kokemuksista ja lopulta tarina ulottuu 75-vuotiaan selkäleikkauspotilaan ajatuksiin ja tuntemuksiin. Kirjailija sai kokea nämä molemmat ääripäät nahoissaan niin piiskan kuin kirurgipuukon kautta.

Eloisa teos kuljettaa lukijan seuraamaan kokemuspohjaista aikamatkaa Suomen sairaanhoidon ja osin myös sosiaalityön muutosten osalta liki 70 vuoden ajalta. Samalla tirkistetään hieman ”hoitsun” värikkääseen yksityiselämään, joka jatkuu nykyisessä kotikaupungissa Keravalla kuntapoliitikkona.

Kaikki ikäluokat ovat tulleet tutuiksi vuosikymmenten aikana kirjoittajalle hänen työssään itseään kehittävänä sairaanhoitajana. Ainutlaatuisessa kokonaisuudessa kulkevat mukana värikkäät hoitotyökokemukset, jotka ovat kertyneet 20 paikkakunnalta halki Suomen – Rovaniemeltä Helsinkiin. Lukija pääsee aitiopaikalta seuraamaan sairaaloiden, hoitajien, lääkäreiden ja potilaiden maailmaa 1960-luvulta meidän päiviimme. Kirjassa hypätään 16-vuotiaan yökköharjoittelijatytön mukana hoitamaan kuolevaa potilasta, saatetaan helikopterilla aivoverenvuotopotilasta Imatralta Meilahteen, ”lypsetään” Rovaniemellä metritolkulla lapamatoa potilaan sisuksista ja isketään sairaalan historiassa ensimmäinen sähköshokki kammiovärinäpotilaalle, joka olisi muutoin hetkessä kuollut. Lukija pääsee jännittämään Lapin Keskussairaalan tehohoidon ensiaskeleita ja miten Mikkelissä onnistui ensimmäinen munuaisten irrotus.

Kirja dokumentoi puolivahingossa sairaanhoidon ja sosiaalityön käytännön historiaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan hoitotieteellinen tai lääketieteellinen teos, vaan eloisa eletyn monimuotoisen elämän kuvaus sairaaloiden ja hoitolaitosten todellisuudesta hoitajan näkökulmasta. Kirja kertoo sairaanhoidon valtavasta kehittymisestä ja siitä, miten hoitotyö on muuttunut yli puolen vuosisadan aikajänteellä. Hoitohenkilöstön työhönsä sitoutuneisuutta ja kehittämishalukkuutta ei yhteiskuntamme kuitenkaan ole vielä missään määrin palkinnut. Teos kirjoitettiin keskellä koronapandemiaa 2020, mikä on entisestäänkin korostanut vuosien aikana kehittyneen sairaanhoidon tärkeyttä meille kaikille.

Sanat sinnikkyys, luovuus, sydämellisyys, rehellisyys, neuvokkuus, innovatiivisuus ja mahdollistaja, kuvaavat tämän tarinan päähenkilöä.

Harkonsalo & Vesa Public Relations Oy