Apuu-chat vastaa lasten hätään joulun jokaisena päivänä

Joulu on usein ahdistavaa aikaa niille lapsille ja nuorille, joiden perheessä asiat eivät ole kunnossa. Apuu-chat vastaa lasten ja nuorten hätään ja huoliin joka päivä myös joulun aikana. Päivystäjämme ovat paikalla klo 9–22 vuoden joka ikisenä päivänä. Pystymme vastaamaan lapsille nopeasti ja lähes jokainen pääsee keskustelemaan päivystäjän kanssa alle kahdessa minuutissa.

Yhteydenottoja 7–15-vuotiaille tarkoitettuun SOS-Lapsikylän Apuu-chattiin tulee koko ajan enemmän. Kun joulukuussa 2020 saimme yhteensä 1 000 yhteydenottoa hädässä olevilta lapsilta, tämän vuoden joulukuussa yhteydenottoja on tullut jo yli 2 000 ennen kuun puoltaväliä.

Koko vuoden aikana Apuu-chattiin on tullut jo lähes 34 000 yhteydenottoa. Keskusteluja olemme aloittaneet yli 24 000, joten olemme voineet vastata 72 prosenttiin jonoon tulleista yhteydenotoista. Odotusaika on useimmiten alle kaksi minuuttia.

Apuu-chat on 7–15-vuotiaille tarkoitettu chatpalvelu, jossa lastensuojeluun ja lapsen oikeuksiin perehtyneet vapaaehtoiset ja lastensuojelun ammattilaiset vastaavat lasten hätään ja huoliin. Yhteydenottoja, joissa pelkkä keskusteluapu ei riitä vastaamaan lapsen tarpeeseen, tulee päivittäin. Useimmiten kyseessä ovat itsetuhoisuuteen, perheväkivaltaan tai seksuaalirikoksiin liittyvät hätätilanteet.

”Meille on tärkeää, että lapset löytävät chatin helposti ja tietävät sen olevan laajasti auki joka päivä. He pääsevät nopeasti keskustelemaan, jolloin huolen ja hädän kanssa ei tarvitse selviytyä yksin. Lapsen ei pidä joutua odottamaan tilanteissa, joissa he kaipaavat luotettavaa aikuista avuksi”, toteaa Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Yhä useampi pohtii mielen hyvinvointia

Joulukuussa yhä useampi yhteydenotto on koskenut mielen hyvinvointia ja se on tällä hetkellä isoin syy ottaa chattiin yhteyttä. Syys-marraskuussa noin joka viides yhteydenotto koski mielen hyvinvointia, mutta joulukuussa jo useampi kuin joka neljäs yhteydenotto on liittynyt näihin kysymyksiin.

”Noin puolet mielen hyvinvointia koskevista yhteydenotoista koskee ahdistunutta mielialaa. Keskusteluissa ahdistuksen taustalta on paljastunut koulupaineita, syömiseen liittyviä haasteita ja ulkonäköpaineita, kiusaamista, sekä haasteita kaverisuhteissa ja vanhempien kanssa”, Johanna Virtanen kertoo.

Tukea myös muille ikäryhmille

SOS-Lapsikylä tukee myös muita ikäryhmiä niin joulun aikana kuin muutoinkin.

Ylitse MentorAppissa yli 15-vuotiaat voivat lähettää vertaismentoreille viestejä myös jouluna ja uutenavuotena. Palvelussa on tällä hetkellä 45 mentoria, joista voi löytää itselleen sopivan kuuntelijan. Mentoreilla on omaa kokemusta monista eri ongelmista kuten ahdistuksesta, yksinäisyydestä, itsenäistymisestä tai addiktioista selviämisestä.

SOS-Lapsikylä on myös mukana Sekasin Kollektiivissa, joka ylläpitää Sekasin-chattia ja Sekasin Gaming -verkkoyhteisöä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa nuori voi keskustella mieltä askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24.

Sekasin Gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu nuorille suunnattu verkkoyhteisö. Serveri, joka on auki 24/7, tarjoaa mahdollisuuden keskustella puhe- ja tekstikanavilla lähes 14 000 muun suomalaisen nuoren kanssa nimettömästi. Keskustelun turvallisuus varmistetaan 24/7 tapahtuvalla moderoinnilla. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena.

SOS-Lapsikylä