Äidit kaipaisivat enemmän tukea synnytyksestä palautumiseen

Verkkovalmennukset ovat kustannustehokas vaihtoehto varsinkin kuntouttavassa terveydenhuollossa. Suomessa synnyttäneet naiset eivät saa kaipaamaansa opastusta erityisesti lantionpohjan ja keskivartalon lihasten kuntouttamiseen. Nordic Fit Mama (NFM) on verkkovalmennusyritys, joka auttaa äitejä palautumaan synnytyksestä. Tulokset ovat rohkaisevia. Jo 20 000 äitiä on saanut apua NFM:n valmennuksista ja useat äidit palaavat takaisin seuraavan raskautensa jälkeen. 

Suomen äitiyshuolto on maailman huippua mutta läheskään täydellinen se ei vielä ole. Äideistä pidetään kiitettävästi huolta raskauden aikana mutta sen jälkeen suuri osa kokee jäävänsä yksin. Odottavat äidit pääsevät terveydenhoitajalle 8-15 kertaa mutta synnytyksen jälkeen vain kerran.

Kuten eräs äiti totesi: Äiti unohdetaan neuvoloissa synnytyksen jälkeen. Raskauden jälkeinen henkinen ja fyysinen kuntoutus kuitenkin auttaa naisia palautumaan synnytyksestä ja säästää yhteiskunnan varoja. Esimerkiksi laskeumat ovat yleisimpiä naisten gynekologisista leikkauksista ja niiden määrää voitaisiin merkittävästi vähentää lantionpohjaa synnytyksen jälkeen kuntouttamalla. 

Verkkovalmennuksesta tutkitusti apua synnytyksestä palautumiseen

Nordic Fit Mama (NFM) on digitaalisten hyvinvointipalvelujen edelläkävijä Suomessa. Jo yli 20 000 äitiä on saanut yrityksen verkkovalmennuksista apua paitsi lantionpohjan lihasten heikkoudesta johtuviin ongelmiin, myös vatsalihasten erkaumaan. Keskivartalon lihasten heikko tuki saattaa aiheuttaa mm. selkäsärkyä, ryhtiongelmia ja vatsan pömpötystä. Kokonaisvaltaiset valmennukset tukevat lisäksi äitien jaksamista ja mielenterveyttä. Ne on todettu tehokkaiksi esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

“Vuonna 2021 NFM:n sivuston kävijämäärä tuplaantui edellisvuoteen verrattuna. Joulu-tammikuun kävijämäärä on jopa nelinkertaistunut vuoteen 2019 verrattuna. Tällä hetkellä tavoitamme kuukausittain jopa 200 000 naista kaikkien kanaviemme kautta.”, kertoo  Nordic Fit Maman perustaja, äitiysliikuntaan erikoistunut valmentaja, KTM  Riina Laaksonen. 

Tämä viittaa Laaksosen mukaan siihen, että synnytyksen jälkeiseen kuntoutukseen kohdistuu kasvava kiinnostus ja myös siihen, että äidit eivät saa siihen riittävää tukea. 

Äidit palaavat takaisin 

Nordic Fit Mama on jo vakiinnuttanut paikkansa äitien hyvinvointia edistävänä toimijana. Pitkäjänteisestä työstä ja asiakastyytyväisyydestä kertoo myös se, että yhä useammin palveluun palaa asiakkaita, ostamaan valmennuksen uudestaan seuraavan raskautensa jälkeen. He ovat paitsi tyytyväisiä saamaansa valmennukseen, myös havainneet miten tärkeää kuntoutuminen synnytyksen jälkeen on terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. He kertovat saaneensa tukea myös lapsiarjessa jaksamiseen.

“Valmennuksen liikkeet tuntuivat turvallisilta ja tehokkailta, eikä niiden suorittaminen vienyt liikaa aikaa hektisen arjen keskellä. Huomasin nopeasti positiivisen vaikutuksen ryhtiini ja kivutkin helpottivat. Nyt toisen lapseni synnyttyä ostin valmennuksen koska keskivartalon kuntoutus on taas ajankohtaista.”, kertoo eräs tyytyväinen äiti.

Nordic Fit Maman menestystarina osoittaa, että verkkovalmennukset ovat varteenotettava mahdollisuus kuntouttavassa ja ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa. Ne ovat kustannustehokkaita matalan kynnyksen palveluita, jotka sopivat kaikille eivätkä vaadi fyysistä kontaktia. 

Nordic Fit Mama